Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia meksykańska cieszy się wielką popularnością na całym świecie. Jednak te aromatyczne i pikantne potrawy najlepiej smakują spożywane z jednej z klimatycznych restauracji w środku Meksyku, przy akompaniamencie profesjonalnych El Mariachi. Kuchnia meksykańska to przede wszystkim pięknie pachnąca kolendra, kukurydza, fasola i pikantne papryczki jalapeno. Najbardziej znane dania meksykańskiej to: tortilla, buritto, enchiladas, quesadilla czy tacos. Tortilla to rodzaj okrągłego, płaskiego placka z mąki pszennej lub kukurydzianej, który spożywany jest w Meksyku jako pieczywo lub stosowany jako baza dla innych dań. Buritto składa się z pszennej tortilli z farszem z fasoli, ryżu i mięsa.

Kuchnia

Enchiladas to również danie tworzone na bazie kukurydzianej tortilli. Placki podsmaża się na patelni, wypełnia farszem, zalewa sosem i zapieka. Quesadila składa się z dwóch placków kukurydzianych pomiędzy którymi znajduje się roztopiony ser z różnymi dodatkami np. ziemniaki, papryczki jalapeno, kiełbasa chorizo. Tacos to najpopularniejsza meksykańska przekąska, która składa się z kukurydzianej tortilli wypełnionej farszem z mięsa, pomidorów, kukurydzy, fasoli, cebuli i przypraw.

Inną znaną przekąską są nachosy, czyli niewielkie kawałki tortilli pokryte serem. Często podaje się je z różnymi dodatkami: papryczki jalapeno, mięso, oliwki, pasta z fasoli, salsa lub guacamole. Aromatyczne salsy i guacamole, czyli pasta z awokado z odrobiny soli i soku z limonki to również niezwykle ważne elementy meksykańskiej kuchni.

– autor artykułu